Tuntuuko, ettei aika riitä lukemiseen? Että haluaisit kyllä tarttua kirjaan, mutta Netflix vie mukanaan? Näillä vinkeillä madallat kynnystä lukea!

1. Käy kirjastossa hiplailemassa kirjoja

Minulle kirjasto toimii lukuhalun herättelijänä vähän samaan tapaan kuin ravintoloiden menujen katsominen herättelee nälkää. Selaile kirjoja, tutustu uutuuskirjojen hyllyyn, poukkoile sinne tänne ja lainaa kirjat, jotka kiinnostavat. (Muistathan noudattaa koronarajoituksia! Kirjojen koskettelun jälkeen on erityisen tärkeää huolehtia käsihygieniasta.)

2. Lue yksi sivu

Jo kirjastossa ollessasi voit napata yhden kirjan, avata sen summanmutikassa ja lukea yhden sivun. Yleensä yksi sivu johtaa toiseen, kolmanteen jne. Voit myös lukea ensimmäisen sivun ja jos olet oikein hurjalla päällä niin viimeisen!

3. Kokeile eri tyylejä: aamuluku, erilaiset lukuhaasteet ja -maratonit

Suomalainen kirjabloggauskulttuuri on täynnä erilaisia lukuhaasteita ja -maratoneja. Ne saattavat sopia lukijalle, joka haluaa jonkinlaista rytmiä lukemiseensa, jotta siitä tulee tapa. Jollekulle saattaa sopia paremmin freestyle-tyyli, jossa luetaan silloin tällöin kuin jaksetaan ja ehditään. Minulle sopivaksi on muodostunut, kiitos kiireettömien aamujen, että luen pari lukua kirjaa heti aamulla. 

4. Puhu lukemistasi kirjoista

Mielestäni mikään ei ole niin nautinnollista kuin puhua kirjallisuudesta! Niin saa toisilta ihmisiltä hyviä lukuvinkkejä, mutta toisaalta saa luotua jonkinlaista ajatusta tai roolia siitä, että olen kirjojen lukija.

5. Muista: Kirjoja ei voi lukea "väärin"

Älä huolehdi, jos et lue säännöllisesti tai et lue kirjoja loppuun. Se on täysin ok! Minä en lue läheskään kaikkia kirjoja loppuun, mutta nautin niistä silti. Ja minun lukemistani ei myöskään voi sanoa kovinkaan säännölliseksi. 

Yhtä ok on se, että lukeminen vaihtelee läpi elämän: välillä ei vaan jaksa eikä pysty. Lukeminen ei saisi koskaan olla mikään suoritus, joka tehdään, jotta ollaan jotenkin parempi ihminen. Höpsis! Yksi luku yhdestä kirjasta kuukaudessa on ihan ok, samoin kaksi lukua kahdessa vuodessa on ihan ok.